Tészta:
- 500 g liszt
- 200 g porcukor
- 200 g vaj
- 1 tojás
- 8 g sütőpor
- 1 vanília cukor
- 100 g tejföl
Fehér tészta:
- ½ üveg barack lekvár
- 25 dkg finomra vágott dió
Krém:
- 2 db 170 grammos, cukrozott sűrített tej (tubusos)
- 200 g vaj
- 4 dl habtejszín
- 4 evőkanál liszt
- 1 vaníliás cukor
Teteje:
- 10 dkg dió
- 2 evőkanál kristály cukor
- 2 dkg vaj
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. A kapott tészta kb. 1/3-ad részét (mindenképpen kevesebbet, mint a fele) elvesszük és beledolgozunk 20 g kakaót. A fehér tésztát 3 felé osztjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni. A kakaós tésztát is 3 felé osztjuk és a fagyasztóba tesszük pihenni. Kb 1 óra alatt lefagy,hogy könnyen reszelhető legyen. 24×39 cm-es tepsi méretre nyújtjuk a lapokat. Érdemes sütőpapíron nyújtani és a tepsi hátoldalára tesszük. Megkenjük lekvárral,megszórjuk darabos dióval. Első kakaós ,fagyos tésztát ráreszeljük és 180 °C-ra melegített sütőben megsütjük. A másik két lapnál is így járunk el. Krém: A lisztet a sűrített tejjel felfőzzük,kihűtjük. A vajjal jól kihabosítjuk és a vaníliás cukorral. A tejszínt kemény habbá verjük és apránként hozzá keverjük. Nagyon finom,selymes krémet kapunk. A rétegeket megkenve, egymásra helyezzük a tetejét is megkenjük krémmel. A kristálycukrot egy serpenyőbe tesszük,felolvasztjuk szép arany barnára és a diót bele forgatjuk. Vajjal lekent tányérra borítjuk. Amikor kihűlt aprító gépbe tesszük és felaprítjuk vele. Karamelles ,aprított dióval beszórjuk a tetejét.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!