Tészta:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 3 dkg sertészsír
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 3 tojássárgája
Kenéshez:
- lekvár
Tetejére:
- kevés tej 3+1 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
A lisztben alaposan elkeverjük a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot.Hozzáadjuk a zsírt és elmorzsoljuk benne.
Végül beletesszük a 3 tojás sárgáját és elkezdjük összeállítani a tésztát, apránként annyi tejet hozzáadagolva, hogy jól gyúrható legyen. Egy kb. 32 x 25 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk. A tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben világosra sütjük. Nagyon lényeges, hogy csak világosra, mert később még a habbal a tetején is „sülnie” kell. Amíg sül, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral.
Miután a tészta elkészült, kivesszük a sütőből és gyorsan (hogy ne hűljön ki) megkenjük lekvárral.
Ezután egyenletesen rásimítjuk a tojáshabot, és a sütőt a legalacsonyabb fokozatra téve, visszatesszük a sütőbe, addig, amíg a hab teteje meg szárad. Kihűlés után meleg vizes késsel szeleteljük.
Véleményem szerint csipke vagy barack lekvárral a legfinomabb
Németh-Szántó Kitti receptje. Kitti munkásságát aFavorEat
facebook oldalon követhetitek!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!