Nincs karácsony torta nélkül. Ezúttal egy főzött krémes, narancszselés – diós torta készült. A frissen facsart narancsléből készült zselével és a lágy krémmel, egyszerűen fantasztikus. Hiszen tudjátok a mottómat : – egyszerű étkek, nagyszerű ízek –
Diós piskóta :
- 3 tojás
- 12 dkg porcukor
- 7 evőkanál víz
- 10 dkg darált pörkölt dió
- 8 dkg liszt
- 5 g sütőpor
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- csipet só
Narancsos piskóta :
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 narancs reszelt héja
- 0, 5 dl narancslé
- 1 teáskanál olaj
Krém :
- 5 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 15 dkg darált dió
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor ( vagy ízlés szerint )
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 narancs reszelt héja
Narancszselé:
- 2, 5 dl frissen facsart narancslé
- 3 lapzselatin
Melegítsük elő a sütőt 180 °C – ra, vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm – es tortaformát.
A diós piskótához, válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval verjük habbá és tegyük félre. A sárgákat a porcukorral és a vízzel keverjük fehéredésig, majd szórjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztes diót és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Lazítsuk a felvert tojáshabbal és simítsuk a masszát a formába. Süssük kb 35 percig ( tűpróba ! )
A narancsos piskótához, keverjük fehéredésig a tojást a cukorral, adjuk hozzá a narancslét és a reszelt narancshéjat, majd szitáljuk a masszához a lisztet. Simítsuk a kivajazott, lisztezett formába ( 18 cm ) és tűpróbáig süssük.
A krémhez, keverjük simára a lisztet a tejjel, adjuk hozzá a vanília magokat és kezdjük el főzni, amikor kezd sűrűsödni adjuk hozzá a diót és főzzük sűrű krémmé. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd habosítsuk tovább a kihűlt krémmel ezután ízesítsük narancshéjjal. A krémből vegyünk el keveset – a torta oldalára.
A diós piskótát vágjuk kettőbe, kenjük meg a krém felével, helyezzük rá a narancsos piskótát, erre kenjük rá a maradék krémet és fedjük be a diós piskóta másik részével. Helyezzünk köréje tortagyűrűt.
A zseléhez áztassuk be a zselatinlapokat hideg vízbe. A narancslét melegítsük forráspontig, majd keverjük el benne a kinyomkodott lapokat. Ha már kezd a zselé besűrűsödni, öntsük a torta tetejére és hagyjuk teljesen megdermedni.
Végül kenjük körbe a torta oldalát a diós krémmel és szórjuk meg dióval.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!