Tészta:
- 4 tojás
- 20 dkg rétesliszt
- 30 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 1 dl erős feketekávé
- fél csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé
Töltelék:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg gesztenyemassza
- ízlés szerint rum
- 2 csomag csokoládés pudingpor
- 5 dl tej
Díszítés:
- csokoládéreszelék
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a feketekávét, apránként a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót és a reszelt citromhéjat, majd alaposan összekeverjük. A tojásfehérjéből – csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé hozzáadásával – kemény habot verünk, és óvatosan a masszába forgatjuk. Kikent, kilisztezett tepsibe simítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőbe téve megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítéséhez a vajat vagy a margarint a porcukorral kikavarjuk, és hozzáadjuk a villával áttört és rummal elkevert gesztenyemasszát. A pudingport néhány kanál hideg tejjel simára keverjük, majd a megmaradt tejet hozzáöntjük, és állandó keverés mellett felforraljuk. A krémet kihűlésig – a bebőrösödés elkerülése miatt – gyakran megkeverjük, majd hozzáadjuk a gesztenyés masszához.
A tésztát tálcára fektetjük, és a krémet egyenletesen rásimítjuk. A tetejét megszórjuk csokoládéreszelékkel, majd a süteményt tetszőleges méretű szeletekre vágva kínáljuk.
Brunner Mária receptje.