- 1 tojás
- 3 dkg zsír
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál tej
- 15 dkg cukor
- 45 dkg liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1,5 kg alma
- 25 dkg dióbél
- 30 dkg baracklekvár
- porcukor
- vaníliás porcukor
A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön állandóan keverve (kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és középmeleg sütőben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rátesszük az almatölteléket, erre a második tésztalapot, és tiszta ruhával letakarjuk. Kb. 20 perc múlva szeleteljük.
Az almatöltelék készítése:
A reszelt almát megpároljuk. Mielőtt levesszük a tűzről, belekeverjük a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ha szükséges, még cukrot is adhatunk hozzá. Melegen kenjük a tésztalapok közé.