Csokis piskóta:
- 120 g liszt
- 1 csipet só
- 20 g kakaó
- 120 g cukor
- 3 g sütőpor
- 3 g szódabikarbóna
- 60 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- 100 ml kefir
- 50 ml kávé
- 1 teáskanál vanília eszencia
Narancs zselé:
- 180 ml frissen facsart narancslé
- 20 g cukor
- 5 g zselatin
- 30 ml víz
Narancs mousse:
- 8 g zselatin
- 50 ml víz
- 100 ml frissen facsart narancslé
- 60 g cukor
- 100 g mascarpone
- 170 ml tejszín
- 1 narancs reszelt héja
- kevés narancs színű színezék ( elhagyható)
Csokis mousse:
- 140 g fekete csoki
- 60 g tejcsokoládé
- 150 ml tej
- 230 ml tejszín
- 10 g zselatin
- 60 ml víz
Elkészítjük a narancs zselét. A zselatint a vízzel elkeverjük .Kifacsarjuk a narancs levét és a cukorral felfőzzük. Majd bele kavarjuk a zselatint és szoba hőmérsékletűre hűtjük. Egy 12 cm tortakarika öntjük úgy, hogy az alján áthúzzuk frissentartó fóliával. Hűtő 2-3 óra. Piskóta: a lisztet, kakaót, sütőport,szódabikarbónát,sót átszitáljuk és össze keverjük. A tojást a cukorral, vaníliával habosra mixeljük. Hozzá keverjük a kefirt, lisztet, olvasztott vajat, kávét. Sütés 180 °C, 30-35 perc, tortaforma 20 cm. Narancsos mousse: a zselatint a vízzel elkeverjük. A narancslét a cukorral felfőzzük. Hozzá kavarjuk a zselatint, kissé kihűtjük( 40 °C). A mascarponét a narancs reszelt héjával elkeverjük. Hozzá adagoljuk a narancslét. A tejszínt habbá verjük, majd egy spatula segítségével hozzáforgatjuk a narancsos mascarpónéhoz. Egy 16 cm tortakarika alját áthúzzuk frissentartó fóliával. A narancs zselét a hűtőből kivesszük és bele tesszük a 16 cm tortakarikába. Majd a narancs zseléről levesszük a karikát. És ráöntjük a narancs mousse-t. Hűtő 4-5 óra. Csokis mousse: a zselatint a vízbe beáztatjuk. A tejet forradásig főzzük és elkeverjük benne a csokikat. Kissé hűtjük,majd bele kavarjuk a zselatint. Végül hozzá adagoljuk a felvert tejszínt. Kivesszük a hűtőből a narancsos mousse és levesszük róla a tortakarikát . Előkészítünk egy 20 cm tortakarikát. Alufóliával áthúzzuk az alját és bele tesszük a narancsos mousse. Majd ráöntjük a csokis mousse és ráhelyezzük az előzőleg elkészített piskótánkat( méretre vágva 18 cm átmérőjű, 2 cm magas). Kissé bele nyomkodjuk a mousse – ba. Hűtő( célszerű egy egész éjszakára ). Majd úgy fordítjuk,hogy a teteje legyen az alja.
Oszuszki Erika receptje. Erika
oldalán még nagyon sok finomság receptjét találjátok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!