Tészta:
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál őrölt kávé
Krém:
- 6 dl habtejszín
- 1 csomag vanília pudingpor
- 1,5 dl kávé (instant kávékeverékből)
- 1 dl tej
- 2 púpos evőkanál zselatin
- 1 dl tej
- ízlés szerint cukor
Fondant:
- vaj
- 28 dkg pillecukor
- 2 evőkanál víz
- 56 dkg porcukor
Továbbá: keményítő a nyújtáshoz, kakaópor a színezéshez, esetleg mandulaaroma az ízesítéshez és vajas porcukor a fondant alá.
A tésztához a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, a tojásfehérjét fele cukorral, a sárgáját a cukor másik felével és a vaníliás cukorral felverjük. A sárgájához hozzáadjuk a csokit és a kávét, majd összekeverjük a fehér habbal, aztán óvatosan elvegyítjük a sütőporos lisztet benne. Egy tortaformába és egy muffinformába (ez lesz a kávéscsésze a torta tetején) öntjük. 180°C-on 25 percig sütjük. Ha kihűlt, a tortát három lapra vágjuk.
A krémhez a pudingot az 1 dl tejjel, a kávéval és a cukorral megfőzzük. Kihűtjük. A zselatint 1 dl tejben forrásig melegítjük, kihűtjük és ezután összedolgozzuk a pudinggal. A habtejszínt felverjük, óvatosan beleforgatjuk a pudingos krémbe.
A fondanthoz vajjal kikenünk egy edényt, egy fakanalat is átkenünk vele, és a pillecukrot beleöntjük, majd 4-5-ször 30-30 másodpercre, betesszük mikróba melegíteni, közben meg-megkevergetjük és hozzáöntünk 2 evőkanál vizet. Ha felolvadt összegyúrjuk a porcukorral. A sötét masszába kakaóport teszünk.
A tortát és a kávéscsészénket betöltjük, átkenjük porcukros vajjal, majd hűtőbe tesszük. Ezt követően fondanttal burkoljuk, dekoráljuk.
Ennek a tortának igazán laza és habos a krémje, nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Szabó-Szalai Zsuzsanna receptje.