Ősz van, itt a mogyoró szezonja, rendre potyognak a mogyorószemek a bokrokról. Nálunk az ovi előtt is van néhány példány, a gyerekek nagy örömére. 🙂 Ilyenkor gyakran hazakerül a zsebekben egy pár szem ropogtatni való… Kis mókusok és nagy mókusok, készítsétek el, roppant jó ez a recept!
A tésztához:
- 10 dkg hideg vaj
- 20 dkg finomliszt
- 1 evőkanál porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál jéghideg víz
- csipet só
A töltelékhez:
- sárgabaracklekvár
- 20 dkg durvára darált mogyoró
- 2 egész tojás + a tésztából megmaradt fehérje
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál keserű holland kakaópor
- 1 dl tejföl vagy joghurt
- 0,5 csomag sütőpor
- 5 dkg finomliszt
- 1 teáskanál rumaroma
- fél narancs reszelt héja
A tetejére:
- 10 dkg ét tortabevonó csokoládé
- 1 evőkanál étolaj
- fehér csokis kukoricagolyók
A tésztához a hideg kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel. Egy 26 cm-es piteformát kivajaztam, a tésztát kör alakúra nyújtottam, majd belehelyeztem. Hűtőbe tettem fél órára.
Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítottam a durvára darált mogyorót. Tálcára öntöttem, hagytam kihűlni, majd liszttel és sütőporral elkevertem és félretettem. A tojássárgákat a kétféle cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport és a tejfölt. Ebbe a masszába forgattam bele a lisztes -mogyorós keveréket, és rum aromával, narancshéjjal tovább fokoztam az ízeket. A tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a mogyorós masszába forgattam.
A lehűlt tésztát villával megszurkáltam és előmelegített, 180°C-os sütőben kb. negyedóráig sütöttem. A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem az illatos tölteléket, és a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütöttem.
Amikor kihűlt a pite, gőz felett megolvasztott csoki-olaj keverékével vontam be, majd mikor dermedni kezdett, hullámokat fújtam a csokimázba. A pite étcsokis tetejét fehér csokis gabonagolyókkal díszítettem.
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.