Tészta:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 12.5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2.5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított) élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 dkg só
- 1 dl langyos tejszín
- 2 dl hideg víz + 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék:
- 60 dkg mák vagy dió
- 30 dkg kristálycukor
- 2 dl víz
- mazsola (elhagyható)
- sok reszelt citromhéj
A vizet a cukorral jól felforraltam majd az összekevert többi hozzávalóra öntöttem részletekben és jól ki hűtöttem.-ne álljon össze a töltelék inkább olyan morzsalékos legyen -én általában vegyesen készítem a tölteléket-a diós töltelékhez: 30 dkg darált dióhoz adok 1 citrom és 1 narancs reszelt héját és 1 csomag vaníliás cukrot is-a mákos töltelékhez: 30 dkg darált mákhoz adok 1-2 citrom reszelt héját Az élesztőt a langyos tejszínbe morzsoltam és simára kevertem. Nem kell keleszteni! -állati eredetű min.30%-os tejszínt használok de a növényi eredetű tejszín is jó esetleg a cukrászhabok de a főzőtejszín semmi esetre sem jó. A lisztet, a sót és a cukrot alaposan elkevertem. Elmorzsoltam benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadtam a tejszínben elkevert élesztőt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrtam a tésztát és 15 percet pihentettem. 4 felé vettem a tésztát. Egy munkalapon kinyújtottam a tésztákat és a képen látható módon megtöltöttem. -a tölteléket szépen kézzel pici rudakká nyomkodtam s a tészta szélére tettem. -majd hajtottam egyet rajta úgy hogy ne látszódjon ki a töltelék és elvágtam (ahol összeér a tészta ott összecsipkedtem hogy ne nyíljon ki a sütésnél) -az így kapott keskeny rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem úgy hogy dupla széles üres hely maradjon köztük. Az elkészült tészta rudakat lekentem tojássárgájával, majd hagytam megszáradni. (ez az idő hogy ne tartson sokáig és biztosan száraz legyen a tojássárgája a tésztán én rásegítettem hajszárítóval) Ezután a rudat kisebb darabokra vágtam. A tetejüket 1 kissé felvert tojásfehérjével lekentem majd 1 óra hosszára hűvös helyre tettem. (Én a hűtőt a legkisebb fokozatra állítottam ahol nem hűt annyira s ott várt a tészta). A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni! Az 1 óra után kivettem a hűtőből és ment is a sütőbe. Légkeverős sütőben, középen, 180 °C-on, 15 percig sütöttem – 45 cm hosszú a tepsim és 8 darabra vágtam 1 csík tésztát. A rudak vastagságától függően 80-100 db lesz ebből az adagból.
Németh-Szőke Henrietta receptje.
Látogassátok meg Heni a konyhában oldalt , ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!