Ez az élénksárga apróvirágú növény a mimóza az olaszoknál január – március táján virágzik, a tavasz első hírnöke és az olasz férfiak Nőnap alkalmából egy – egy ág mimózával kedveskednek a hölgyeknek. Február közepén, már nagyon sok virágba borult fákat láthattam észak – olaszországban.
Piskóta:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Krém:
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 12 dkg cukor
- 20 dkg vaj
Szirup:
- 1 dl víz-
- 3 evőkanál cukor
- 50 ml Cointreau likőr
A sütőt 190 °C – ra melegítjük. A tojást fehéredésig habosítjuk a cukorral, ízesítjük vaníliával, majd óvatosan összeforgatjuk az átszitált liszttel. A masszát 2 db, sütőpapírral bélelt 20 cm- es tortaformába simítjuk és kb 18 perc alatt – tűpróbáig sütjük.
A pudingportt megfőzzük a tejben, majd még melegen hozzákeverjük a cukrot. Ha a puding kihűlt hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és jól kihabosítjuk.
A szirup hozzávalóit összeforraljuk.
A kihűlt tortalapokat lapjában kétfelé vágjuk, majd az egyik piskótalapnak lekepargatjuk a barnás részét és apróra felkockázzuk.
A lapokat megkenjük sziruppal, majd betöltjük a krém 3 / 4 – dével, a maradékkal bekenjük a torta oldalát és a tetejét, a piskótakockákkal pedig bevonjuk a tortát. Pár óra hűtés után porcukorral megszórva felszeletelve kínáljuk. ( a torát burával ellátott tálra tegyük, hogy a piskótakockák ne száradjanak ki )
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!