Fondant:
- 1 kg porcukor átszitálva
- 1 evőkanál zselatin
- 1 evőkanál margarin
- 2 evőkanál méz (nálam házi készítésű pitypangszirup)
- 4-6 evőkanál víz
(Ez egy nagy tortára elég, én csak a felét készítettem fele mennyiségből, de hátha Te nagyban gondolkozol! ;))
A tortalap 18 cm-es formában készült:
- 3 tojás
- 19 dkg cukor
- 19 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl langyos víz
- mogyoró aroma (maxaroma) ízlés szerint
- dió aroma(maxaroma) ízlés szerint
- 2 evőkanál kakaópor
Krém:
- 4 dl tej
- 2 evőkanál liszt vagy keményítő
- 15 dkg cukor
- ízlés szerint mogyoró és rum aroma
- 15 dkg margarin
A fondant készítéséhez a vízhez gőz fölött hozzákeverjük a zselatint és a margarint, míg el nem olvad, valamint a mézet. Ezt a keveréket a cukorhoz keverjük és összeállítjuk, míg gyúrhatóvá nem válik, illetőleg elosztva adagonként színezzük, amilyenre szeretnék. Ezután folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. (Ez lehet több óra, egy nap, vagy csak míg az előkészületetek tartanak.)
Ezalatt a tészta hozzávalóit fakanállal összekeverjük és vagy egyben, vagy felezve tűpróbáig sütjük egy kikent, vagy papírral bélelt formában (175°C-on). Ha nagy tortát készítesz, 24-es vagy 26-oshoz is elég, akkor egy normál lap lesz belőle. Rácson hűlni hagyjuk.
A krémhez, kevés tejben a cukorral együtt csomómentesre keverjük a lisztet vagy a keményítőt. Hozzáadjuk az aromákat és sűrűre főzzük (valamennyit még sűrűsödik, mialatt hűl.) Miután kihűlt, beledolgozzuk a margarint, majd megkenjük a tortalapok közepét és nagyon vékonyan a torta külső részeit is, így előkészítve a fondantos bevonásra.
A fondantot porcukorral szórt felületen kinyújtjuk nem túl vékonyra, és a tortára terítjük. Az alsó részt eligazítjuk, majd vágóeszközzel (pl. pizzavágó, ha más nincs) szépen elvágjuk a felesleget. A többi fondantból kiszúróval vagy egyéb más eszközzel mintákat készítünk. Tehetünk rá marcipán-, vagy saját magunk által készített figurát, szórócukrot, stb.
Jó kreativkodást! 😉
Szani konyhájából kaptuk a receptet.