Tészta:
- 5 tojássárgája
- 1 tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál morzsa
- 1 szelet olvasztott csokoládé
- 10 dkg őrölt dió
- 1 kávéskanál darált kávé
- 5 tojásfehérje
- 4 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
Krém:
- 3 tojás
- 3 evőkanál porcukor
- 6 evőkanál fekete lefőzött kávé
- 1 evőkanál liszt
- 1 doboz mascarpone
- 2 dl tejszín
A tojások sárgáját és egy egész tojással a vaníliás cukorral és a porcukorral robotgéppel habosra keverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem 3 kanál kristálycukorral. A sárga masszát ha már jól kihabosítom akkor leveszem a gépről és kézi habverővel belekeverem a morzsát, a csokoládét az őrölt kávét majd a diót és a sütőporos lisztet. Sütőpapiros tepsibe tettem és 170 °C-on, körülbelül 10 percig sütöm utána 180 °C-on, szép lassan tűpróbáig sütöm. Amikor kisült a papírt, lehúzom róla, megvárom amíg kihűl és három lapot vágok belőle. A tepsi mérete 24 x 22-es. Közben amíg a tészta sült elkészítettem a krémet. A tojásokhoz, 3 kanál cukrot és egy kanál lisztet adok és a 6 kanál kávéval csomómentesen kikeverem.Gőz felett állandó keverés mellett besűrítem, majd kihűtöm. A tejszínt 3 dkg porcukorral és egy fixálóval kemény habbá vertem. A már kihűlt főzött krémhez hozzáadom a mascarponét és jó habosra kikeverem. Amikor már kellően finom habos, hozzákeverem a felvert tejszínhabot , de óvatosan hogy ne nagyon törjön össze. Ezzel a nagyon finom könnyű krémmel megtöltöm a lapokat. A tetejét is bekenem krémrózsával díszítem és olvasztott csokival díszítettem. Ezt a receptet egy régi szakácskönyvben találtam. Egy kicsit változtattam rajta, mivel a vajkrémes süteményeket nem túlzottan szeretjük. Ezért én használtam a tejszínhabot és a mascarponét a vajkrém helyett.
Domján Mária receptje.