Isteni finom mézes torta receptet hoztam Nektek! Az anyukám fiatalasszonyként sütötte, ennek már vagy 60 éve. Akkor ez volt a torta! Általában karácsony környékén sütjük, tényleg nagyon-nagyon finom! A lapokat elég nehéz kisodorni, nagyon vékonyra kell, de nincs lehetetlen!
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 25 dkg meleg méz
- 3 tojás
- 1 evőkanál szódabikarbóna
Az anyagokat jól összedolgozzuk, majd 2 napig szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezután a tésztát újra átgyúrjuk, 5 részre osztjuk, nagyon vékonyra kisodorjuk és nagy gáztepsiben (25 × 30 cm) 180°C-on, 6-8 percig sütjük. Vigyázat gyorsan sül!
Krém:
- 6 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg vaj
- 30 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 3-4 evőkanál sütőrum
- 2 csomag vaníliás cukor
A tejet a liszttel csomómentesre keverjük, majd megfőzzük és kihűtjük. A margarint, a vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt krémhez adjuk. A végén a diót, a rumot és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, ezekkel is jól kikeverjük, majd ezzel töltjük a lapokat. A tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
Réti Andrásné Judit receptje.
Edina mondta
Szép napot Kívánok! Lenne egy kérdésem, még pedig az, hogy biztos hogy 2 napig meleg helyen kell a tésztát pihentetni úgy, hogy tojás is van benne? Nem fog megromlani a tészta?
Web Cukrászda mondta
Kedves Edina, megkérdeztem Juditot, és azt mondta, hogy természetesen nem lesz semmi baja. A meleg hely, ahogyan korábban szólt a recept, tulajdonképpen szobahőmérsékletet jelent. Át is javítottam, hogy ne legyen megtévesztő. Köszönjük szépen az észrevételt! 🙂
Kassai Ildikó mondta
Igen, ez a recept nagyon finom. Egy tipp: méz helyett sárgabaracklekvár, akkor könnyebb nyújtani és hamarabb lesz puha. Az ízében nincs különbség.