Mézes lapok:
- 5 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 20 dkg liszt
Mákos piskóta:
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 evőkanál víz
- 3 evőkanál étolaj
- 6 dkg liszt
- 5 dkg darálatlan mák
- 1 kávéskanál sütőpor
Krém:
- 1 liter tej
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 20-25 dkg cukor
- 25 dkg margarin
Díszítés:
- 5-10 dkg durvára vágott, pörkölt dió
- kevés csokoládé
A mézes tésztához felolvasztjuk a vajat, a mézet és a cukrot, majd hozzákeverjük az egész tojást és a szódabikarbónát. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és jól átgyúrjuk. Kb. 24 × 30-as tepsi hátán 2 lapot sütünk belőle.
A mákos tésztához habosra keverjük a cukrot a tojások sárgájával, hozzátesszük a vizet és az olajat, és még ezzel is keverjük egy kicsit. Ezután jöhet bele a mákkal és sütőporral elkevert liszt, majd a végén a 3 tojásfehérjéből felvert kemény hab finoman beleforgatva, hogy ne törjön össze. Abban a tepsiben sütjük, aminek a hátán a lapokat.
A krémhez a cukros tejben felfőzzük a pudingokat, ha kihűlt, hozzákeverjük a habosított margarint.
Összeállítás:
A krémből egy keveset kiveszünk a süti tetejéhez, a többit elfelezzük. Az alja mézes lap, erre jön a krém, majd a mákos piskóta, megint krém, végül és a másik mézes lap. A tetejét vékonyan lekenjük a félretett krémmel és durvára vágott, pörkölt dióval megszórjuk, majd egy kevés csokit olvasztunk és lecsurgatjuk vele.
Ha nem akarunk a tetejével bíbelődni, akkor nem kell rá a krém, egyszerűen porcukorral hintve is mutatós és finom.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!