- 25 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 3 evőkanál méz
- 7 evőkanál tej
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 60 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- 2 evőkanál liszt
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
Díszítéshez csokimáz:
- 15 dkg tortabevonó csokoládé
- 2-3 evőkanál olaj
A tésztához a cukrot és a nedves elemeket gőz felett habosra verjük. Majd hozzá adjuk a szódabikarbónát is. Amíg forró a mézes massza, bele keverjük a lisztet. Először fakanállal keverjük, majd ahogyan kezd összeállni, kezünkkel alaposan ki gyúrjuk. A kész tésztát 3 részre osztjuk. Egy adagba bele gyúrjuk a kakaóport, amit előzőleg 2 evőkanál vízzel simára kikevertünk. A kakaós tésztát 12 egyenlő részre osszuk el, amiket 32 cm hosszúra sodrunk. Először a sárga lapokat ki süssük , addig a kakaós rudak hűlnek. Ez azért fontos, mert ez a tészta addig nyújtható könnyen, amíg meleg. A sárga tésztákat egyenként akkorára nyújtsuk , mint a tepsi. Majd ráhelyezzük a zsírozott, lisztezett 30 x 35 cm-es tepsi hátoldalára. A nyers tésztákon egy éles késsel, vékonyan bejelöljük a vágási vonalakat. 10-10 perc alatt ki süssük mind két lapot. Még melegen elvágjuk a lapokat 3-3 részre, az előzőleg megjelölt vágási vonalak mentén. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha kihűl a mézes tészta, már nem lesz könnyű vágni.
A 3-3 lapot egymásra tesszük, és teljesen egyformára (egyenesbe) vágjuk őket.Ebből már látszik, hogy ez a mennyiség két db süteményt ad ki. A rudakat vajazott, lisztezett tepsi hátoldalán 10 perc alatt megsütjük. Amikor már kisültek még forrón tegyük a rudakat egyenes felületre, nehogy eldeformálódjanak. Amíg szikkad a tészta elkészítjük a krémet: A lisztet és a pudingport kevés tejjel simára keverjük, majd a maradék folyadékba öntsük és krémesre főzzük. A vajat kikeverjük a porcukorral. Amikor kihlt a puding, összekeverjük a vajas krémmel.
A sütemény összeállítása: Mindegyik süteményhez 3-3 világos lapra lesz szükségünk. A krémet osszuk egyenlő két részre. Tegyük tálcára egy lapot, kenjük meg krémmel, majd helyezzük rá a 3 kakaós rudat. Ezt is kenjük meg krémmel, tegyünk rá 2 db kakaós rudat. Ezt is kenjük meg krémmel, és 1 kakaós rudat tegyünk a tetejére. Kenjük körbe krémmel, majd 1-1 világos lapot nyomjunk a két oldalára. A süteményt olvasztott csokival leöntjük. Ugyanezt ismételjük meg a másik adag tésztával és a krémmel is. Végén ezt is leöntjük olvasztott csokival. Süteményt tegyük be pihenni 1 éjszakára. Másnap szeletelhető.
Tündi konyha receptje.
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!