A töltelékhez:
- 2 nagyobb birsalma
- fél citrom leve
- 1 dl édes fehérbor
- 3 evőkanál méz
- 2 szem szegfűszeg
- fél rúd fahéj
- 7 lap zselatin.
A piskótához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál étolaj
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 25 dkg édes gesztenyemassza
- 1 evőkanál rum
- 1 evőkanál porcukor
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
A díszítéshez:
- 10 dkg dió
A birsalmát alaposan dörzsölgetve megmossuk, majd meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk, magházát kimetsszük. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral meg a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük, majd felforraljuk. Utána lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét megőrizzük), majd lecsepegtetjük, és kis kockákra vágjuk. Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán egybeforgatjuk, miközben apránként a kakaós lisztet meg az olajat is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lánggal (180 fok) kb. 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd az őzgerincformát ráfektetjük és körülvágjuk. Az így kapott tésztacsík lesz a sütemény „talpa”. A díszítésre szánt diót a még forró sütőben megpirítjuk.
Az őzgerincformát zsírpapírral vagy alufóliával kibéleljük. A puha vajat a gesztenyével, a rummal meg a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük, és a nagyobbikat óvatosan az őzgerincformába simítjuk. Ezt követően a párolt birsalmával megtöltjük. A zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk, és addig melegítjük, amíg teljesen felolvadnak. Utána a birsalmára merjük, de mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk, és a süteményt fél napig így dermesztjük. Ezután kiborítjuk, és a papírt vagy a fóliát lehúzzuk róla. A birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. Végül durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon felszeleteljük.
A gesztenyekrém nemcsak ízesíti a birsalagutat, hanem szigetelőként is szolgál, nehogy a gyümölcskocsonya a piskótát eláztassa. Mindig csak annyit szeleteljünk belőle, amennyi egyszerre elfogy! A többit folpackba vagy zsírpapírba csomagolva hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk. Birsalma helyett birskörtéből is készíthetjük.
Kép forrása: Snöcy