Tészta:
- 4 tojás
- 26 dkg porcukor
- 10 evőkanál víz
- 7 evőkanál étolaj
- 26 dkg liszt
- 3/4 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
Krém:
- 2 csomag pudingpor (lehet csoki, vanília vagy puncs)
- 8 dl tej
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
Máz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 kávéskanál étolaj
A tojások sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, a liszttel előzőleg elkevert sütőport, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Kétfelé osztjuk, az egyik felébe két evőkanál kakaót és még egy evőkanál meleg vizet keverünk. Két nagy (28 cm hosszú) kizsírozott, kilisztezett őzgerincforma közül az egyikbe a sárga, a másikba a barna tésztát öntjük, és forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékeljük. Ha megsült, ezt tűpróbával ellenőrizzük /a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza/. Deszkára borítjuk és ha kihűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A krémhez simára keverjük pudingport a tejjel, felfőzzük, kihűtjük, majd a cukorral kihabosított margarinnal összekeverjük.
A tésztát újra összerakjuk egy hosszú rúddá úgy, hogy a krémmel egy barna szelethez egy sárgát ragasztunk, majd újra krém, barna tészta, krém, sárga tészta következik. Az így összeállított kalácsot a vízfürdőn megolvasztott és az olajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Másnap ferdén szeleteljük, így szép tarka süteményt kapunk.
Itt most csak a maradék krémet kentem rá, de így is nagyon finom és mutatós.
Czine Zsuzsanna receptje.