Ehhez a sütihez a Borzos Kata tésztáját készítem különböző töltelékvariációkkal.
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1 csipetnyi só (minden tésztához teszek)
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 1-2 evőkanálnyi tejföl (amit a tészta felvesz)
Az anyagokat jól összedolgozzuk, majd 2/3 részét kinyújtjuk és tepsibe tesszük, 1/3 részét pedig hűtőbe, így könnyebb lesz reszelni.
Töltelék:
- egy kis üveg meggyet lecsepegtetünk
- a kinyújtott tésztára zsemlemorzsát szórunk, majd rá a magozott meggyet (és kevés cukrot)
Mákos töltelék:
- 3 tojásfehérjét kemény habbá verünk
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
A mákot a cukorral és a citrom héjával összekeverjük, majd a tojásfehérjével óvatosan összeforgatjuk. Ezt meggy tetejére simítjuk, majd maradék tésztát ráreszeljük. 180-200°C-on 15-20 percig sütjük. Tálalás előtt a tetejét enyhén megporcukrozzuk.
Réti Andrásné Judit receptje.