Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 3 dl tej
- 2 dl olaj
- 22 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 7 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 12 dkg kókuszreszelék
- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 15 dkg cukor
- 3 dl habtejszín
- 1/2 üveg lecsöpögtetett meggy (befőtt)
- 1 tasak zselatin
Hozzávalók a tetejére:
- 5 dkg kókuszreszelék
- 2 tasak vaníliás cukor
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet és az olajat, jól összekeverjük. A lisztet, a vaníliás cukrot, a kakaót és a sütőport is belekeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a másik masszába. A tésztát elosztjuk két részre, és külön-külön sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-os sütőben, 15 perc alatt megsütjük. Amíg elkészül, megcsináljuk a krémet.
A tejet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és felforraljuk, majd belekeverjük a darabokra tördelt csokoládét is. Folyamatosan kavargatjuk, amíg el nem olvad, majd levesszük a tűzről. A tojássárgáját a cukorral elkeverjük, a vaníliát és a keményítőt is belekeverjük. Felöntjük a langyosra hűtött tejjel és lassú tűzön újra felfőzzük. Ezután hagyjuk kihűlni. A zselatint feloldjuk 3 evőkanál vízben, meglangyosítjuk, majd belekeverjük a krémbe. A habot felverjük és hozzákeverjük a hideg krémhez, fél órára hűtőbe tesszük. A krém felébe keverjük a lecsöpögtetett meggyet, megkenjük vele az egyik lapot. Befedjük a másik lappal, eloszlatjuk rajta a maradék krémet és megszórjuk a vaníliás kókuszreszelékkel. Hűtőbe tesszük, másnap szépen lehet szeletelni.
Vankó Sándorné Ilona receptje.