- 5 tojás
- 4 dl cukor
- 1,5 dl étolaj
- 2 dl tej
- kakaópor
- mazsola
- dió
- kókuszreszelék
- fahéj
- gyömbérpor
- mák
- lekvár
5 egész tojást keverjünk habosra 4 dl cukorral (a recepthez egy 2 dl-es pohár vagy bögre a segédeszköz). A keveréshez ajánlatos elektromos keverőt (habverőt) használni, nem tudom, mi a titka, de sokkal jobb lesz a süti, ha ezzel keverjük. Miután ez megvan, keverjünk hozzá 1,5 dl étolajat (jó alaposan el kell keverni). Ezután 2 dl tejet keverjünk el alaposan benne, végül öntsünk bele annyi lisztet, hogy…Hoppá! Voila, íme a recept egyetlen bökkenője, mert a liszt mennyiségét SENKI sem tudja, annyit kell beletenni, hogy „tejfölállagú” legyen (összekevert tejfölre gondoljatok!)
Ha valaki nem tudja, hogy milyen az összekevert tejföl állaga, az spuri a hűtőhöz, oszt bontson ki és keverjen meg egy tejfölt… (a recepthez a továbbiakban NINCS szükség a tejfölre, de azért nem kell eldobni, bele lehet keverni az ebédre készülő bableveskébe…) Tehát miután belekevertük a lisztet,(amibe, elfelejtettem mondani, bele kell keverni egy csomag sütőport), a tésztát ketté választjuk és az egyik felébe 2-3 evőkanálnyi kakaóport keverünk. NEM LEHET galád módon megspórolni a tészta két tálba való öntését, csak hogy kevesebbet kelljen mosogatnunk, ugyanis a tepsiben MINDIG a kakaós tésztának kell alul lennie, mert az a sűrűbb, és így nem fog összekeveredni a két tészta. Tehát veszünk egy tepsit vagy tortaformát, de a legjobb kuglófformában lesz, kivajazzuk, kilisztezzük és beleöntjük először a kakaós, majd a fehér tésztát. Előmelegített sütőben, közepes lángon kell megsütni (kb. 40 perc). Sajnos az időben nem vagyok biztos, csak azt tudom, hogy meg kell szilárdulnia mindenhol.
Ez idáig az alaprecept volt, természetesen mindenféle földi jóval fel lehet turbózni: Először is szerintem a mazsola elhagyhatatlan (bár már hallottam olyanokról, akik nem szeretik a mazsolát! Az ő kedvükért nem írtam bele az alapreceptbe). A tésztába ezen kívül lehet tenni vaníliás cukrot, fahéjat, diót, mákot, kókuszreszeléket, gyömbérport stb., rengeteg variáció van. Nekem a legjobban úgy ízlik, hogy a fehér tésztába vaníliás cukrot és mazsolát (sokat,sokat,sokat!), a kakaósba fahéjat is teszek. Ezt valamilyen lekvárral és tejjel a legjobb elfogyasztani. Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
Janka receptje.