- 2 zacskó előfőzött rizs (25 dkg)
- 1,5 liter tej
- 1 zacskó háztartási zselatin
- idénygyümölcs – főleg levesesek (1. őszibarack, 2. eper, 3. málna), ezek híján valamilyen kompót
- 1 tasak gyümölcskocsonyapor
- cukor vagy édesítő ízlés szerint
Az 1,5 liter tejet felforralom (lehetőleg olyan lábasban, amiben nem ég le), én egy teflon bevonatú edényt használok. A felforrt tejbe beleöntöm a két zacskó előfőzött rizst, takarékra veszem, és időnként megkeverem. (Közben port törölgetek, vagy mást csinálok.) Kb. fél óra múlva megfő a rizs annyira, hogy legalább 1 ujjnyi tej maradjon a tetején, ez lényeges. Leveszem a tűzről és még melegen kézi habverővel elkeverem benne az étkezési zselatint. Addig hagyom a lábasban hűlni, míg langyos lesz, ekkor beleöntöm egy kapcsos tortaformába. Megrakom nyers gyümölccsel, én őszibarackkal szoktam leginkább, nyugodtan 1-3 réteget is tehetünk a rizs tetejére belőle, amit nem szoktam cukrozni. Kicsit hozzásegítem a hűtőben, hogy a rizs dermedjen, és végül ráöntöm a gyümölcskocsonyát, valamilyen pirosat, nem az íze a lényeg, hanem hogy alul fehér (rizs), középen sárga (barack) és a tetején piros (zselé).
Ha hagyom egy éjszakát a hűtőben, akkor olyan állaga lesz, ami tortaként felszeletelve nem esik szét, nem émelyítően édes, ráadásul mutatós. Szóval egy könnyű desszert.
Gyarmati Gézáné receptje.