- 15 dkg rizs
- 1 tábla jó minőségű csokoládé
- 2 dl tejszín
- valamilyen zselatin
- 2 tojás
- 4 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg málna
- 20 dkg ribizli
- 6 dl tej
- 1 vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliás cukor
- pár csepp Calvados vagy Amaretto
- 1,5 dl víz
1. A gyümölcsöket megmossuk és félretesszük. A rizst szintén tisztítjuk, majd egy edényben feltesszük kis lángon főni a vízzel. Amikor a víz elfőtt, hozzáöntjük a tejet, és néha kevergetve szintén elfőzzük. Közben hozzáadjuk a Calvadost, a vaníliát, egy kevés cukrot és a citrom héját. Amikor a tej majdnem elfőtt, a zselatin felét felhasználva hozzákeverjük a rizshez.
2. Amikor a rizs kész, félrehúzzuk hűlni. Ezután a gyümölcsök felét karamellizált cukorra (2-3 evőkanálnyi) tesszük és egy kevés vízzel szétfőzzük. Ehhez adjuk a zselatin másik felét, majd átszűrve a rizses gyümölcs tetejére öntjük.
3. Piskótát készítünk a tojásokból, lisztből és cukorból. Az arány 2 tojás, 4 dkg cukor és 4 dkg liszt. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét a cukor háromnegyed részével felverjük kemény habbá. Amikor ez megvan, a sárgáját a maradék cukorral kidolgozzuk, és a lisztet kettéosztva a fehérjébe és a sárgájába is belekeverjük. Amikor megvan, a sárgájához hozzákeverjük a fehérjét és összedolgozzuk óvatosan. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, és a masszát beleöntjük, eloszlatjuk. A sütőt előmelegítettük 170°C-ra, és ebben (ha van légkeverés még jobb) 15 perc alatt készre sütjük.
4. Miközben a piskóta sül, összetörjük a csokit és felmelegítjük a tejszínt. Amikor a tejszín felhevült, folyamatosan kevergetve ráöntjük a csokira és így felolvad.
5. Amikor a piskóta kész, leválasztjuk a papírt, és enyhén lisztes formára visszaborítjuk, ezt bekenjük a csokival, ráhalmozzuk a közben kihűlt rizst, és megrakjuk a maradék gyümölccsel. Ezután rászűrjük a felfőzött zselatinos gyümölcsöt, és berakjuk szikkadni a hűtőbe.
Jobb, ha hűtőben lehűtjük egy kicsit, de aki nem bír várni, az azonnal is fogyaszthatja!
Cseh Róbert receptje.