A tésztához:
- 23 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 35 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 40 dkg darált mák
- 40 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- kevés tej
- 3 tojásfehérje
- 1/2 citrom leve
A megkenéshez:
- baracklekvár
A tetejére:
- 1 tojás
- porcukor
A töltelékhez a mákot a cukorral, a vajjal és a reszelt citromhéjjal kevés tejben megfőzzük, majd kihűtjük. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük a fél citrom levével, majd óvatosan összeforgatjuk a kihűlt mákkal.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk (az élesztőt csak belemorzsoljuk, nem kell felfuttatni), majd a rácsnak teszünk félre belőle. A kinyújtott tésztát a tepsibe helyezzük, megkenjük baracklekvárral (legjobb a házi), rásimítjuk a máktölteléket, majd a félretett tésztából rácsokat készítünk rá. A tetejét megkenjük tojással, ami szép színt ad majd neki. 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.
Isteni finom!!
Jung Istvánné receptje.