Az ünnepekről maradt ki mákom és házi (cukormentes) marcipánmasszám, azért készítettem ezzel, de lehet darált dióval is, vagy csak simán.
- 75 dkg liszt (én ezekkel készítettem: rétes-, rozs-, teljes kiőrlésű, graham, pici sima – ki mit szeret)
- 40 dkg vaj vagy margarin
- 1 evőkanál zsír
- 5 tojássárgája (a fehérjét lefagyasztottam, máskor jól jön)
- 20 dkg cukor (helyett stevia, xilit, nyers barna cukor keveréke)
- jó csipet só
- kb. 20 dkg darált mák
A liszthez adom a mákot, cukrot, sót és a zsiradékokat. Elmorzsolom, majd a tojássárgákkal jól összegyúrom. Én nem raktam hűtőbe, hanem rögtön kb. 4 mm vékonyra nyújtottam. Kerek szaggatóval kiszaggattam, és 175 fokon kb. 15 -20 percig, vagyis addig sütöttem, míg a szélén nem látszott, hogy kezd sárgás-barnás színű lenni. Ez már így magában, teával is nagyon finom, de lehet variálni a töltelékkel és a díszítéssel is. 3 tepsivel lett. Vékonyan diabetikus szilvalekvárral kentem meg az összes tallért, majd kinyújtott és kiszaggatott marcipánt tettem a tetejére, illetve közé.
Tényleg nagyon jó ízű, finom és omlós kekszek lettek. Egészségetekre!
Vincze Józsefné receptje.