A mákos lapokhoz:
- 6 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- 10 dkg darált mák
- 4 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál rum
A sima laphoz:
- 3 tojásfehérje
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál rum
A krémhez:
- 7 dl tej
- 20 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg cukor
- 9 tojássárgája
- 8 dkg főzős vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 4 lapzselatin
- 2,5 dl habtejszín
A díszítéshez:
- 1-2 evőkanál darált mák (jelen esetben kakaóport használtam, illetve kis mandulát)
A mákos lapokhoz a mákot, lisztet, sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mákos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros lemezre 2 darab 20 x 30 cm téglalapot kenünk. 150°C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A sima laphoz a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros lemezre 20 x 30 cm téglalapot kenünk. 150°C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A
míg a tésztalapok kihűlnek elkészítjük a krémet, amihez a tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe tesszük, majd kemény habbá verjük. A zselatinlapokat vízbe áztatjuk. 3 dl tejet felforralunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. A tojássárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, a pudingporral, a vanília kivonattal és a maradék hideg tejjel. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fehér csokis keveréket. Vízgőz fölé téve, továbbra is keverve sűrű krémmé főzzük. Amikor a krém már sűrű, hozzáadjuk a zselatinlapokat. Addig tartjuk a vízgőz fölött (továbbra is keverve) amíg a lapok fel nem oldódnak. A vízgőzről levéve kihűtjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot is.
Az egyik mákos lapot megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a sima lapot, amire a maradék krém fele kerül, majd erre tesszük a másik mákos lapot. Megkenjük a maradék krémmel és megszórjuk darált mákkal. 3-4 órára (még jobb, ha egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Molnár Andrea receptje.