Tészta:
- 1 kg liszt
- 8 dkg cukor
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 8 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk, majd langyos helyre tesszük. A cukrot és a sót a langyos tejben feloldjuk. A lisztet a kovásszal és a tejjel elkeverjük, és kb. 20-30 percig dagasztjuk. A vége felé az olvasztott margarint is a tészta közé dolgozzuk. A tésztát kiemeljük a tálból, és a tál oldalát, alját belisztezzük. A tésztát letakarva kb. 1 órahosszat kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, gyengén megformáljuk, három egyenlő darabot vágunk, és külön kisodorjuk. Lekenjük a máktöltelékkel, felsodorjuk, és egy nagyobb méretű tepsiben elhelyezzük (30 × 40 cm). A tepsiben is meg 20 percig kelesztjük. Tetejét bekenjük felvert tojással, majd lassú tűznél sütjük.
Máktöltelék:
- 35 dkg mák
- egy kis tej, hogy ellepje a mákot
- 25-30 dkg cukor
- vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
A mákot ledaráljuk a cukorral. A összes hozzávalókat összefőzzük egy kicsit, és hagyjuk kihűlni.
Szántó Hajnalka receptje.