A gubához:
- 3 tojás
- 3-4 evőkanál kristálycukor
- 3-4 csepp vanília aroma
- 1 liter tej
- 6 kifli
A mákhoz:
- 6 evőkanál darált mák
- 2-3 evőkanál kristálycukor
- 1 citrom
- csipet őrölt fahéj
- ízlés szerint mazsola
- vaj
Az öntethez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 1-2 evőkanál cukor
Először egy nagy keverőtálba feltörök 3 tojást, hozzáteszek 3-4 evőkanálnyi cukrot, 3-4 csepp vanília aromát, aztán az egészet kézi habverővel összecsapkodom. Mikor ezzel megvagyok, hozzáöntök 1 liter tejet. Jöhet a gyors kifliszeletelés, és már hullhatnak is bele a cukros-tojásos tejbe a karikák. Jól beleforgatom őket, és félreteszem pihenni.
Amíg a kiflik „fürdőznek” összeállítom a mákot. 6 evőkanálnyi darált mákhoz hozzáteszek 2-3 evőkanálnyi kristálycukrot, hozzáreszelem 1 megmosott citrom héját, és már csak egy csipetnyi őrölt fahéj hiányzik a
mákhoz. Az egészet összekeverem, és már jöhet is a mákos guba összeállítása.
Fogok egy sütőtálat, kivajazom, aztán beleteszek egy réteg kiflikarikát, majd jó alaposan megszórom a fahéjas citromos mákkal, aztán jön még egy réteg kifli, még egy kis mák, aztán a tálban maradt tejet ráöntöm. Mielőtt a sütőbe tenném a mákos gubát, rátördelek egy kis vajat, hogy ráolvadva a kiflik ropogósra sülhessenek. 15-20 perc alatt kívülről ropogósra, belülről lágy, krémesre sül a mákos guba.
Az öntethez a vaníliás pudingport felfőzöm a tejben a cukorral, és azzal öntöm le a finom gubát.
Egy laktató leves után főételként, de desszertnek is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat kívánok!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!