A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 5 dkg kristálycukor
- reszelt citromhéj
A lekenéshez:
- kb. 5 dkg olvasztott vaj
A kalács locsoláshoz:
- 1 dl forró vaníliás cukros tej
Az élesztőt cukorral és pici tejjel megfuttatom, majd az összes hozzávalóval, a vaj kivételével a tésztát megdagasztom. A vajat csak apránként csorgatom hozzá, mert ez teszi a tésztát foszlóssá. Addig dagasztom, míg szép szálas lesz a tészta, majd kelesztőtálba teszem és meleg helyen duplájára kelesztem.
A töltelék hozzávalóit összekeverem. 4 részre osztom a tésztát, kinyújtom őket, olvasztott vajjal lekenem, mákkal megszórom és feltekerem. 2-2 ágat összetekerek, majd mindkét dupla ágat együtt is összetekerem. Így helyezem a sütőpapírral bélelt formába. 20 percet még hagyom kelni, olvasztott vajjal lekenem és 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
A sütés vége felé forró vaníliás cukorral elkevert tejjel meglocsolom. Sütés közben alufóliával befedtem a kalács tetejét, és kb. 1 órán át sütöttem, mivel vastag volt a tészta. Nagyon finom, igazán foszlós lett.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!