Izgalmas ízvilágú és elképesztően finomra sikerült ez a kalács. Akinek a bejgli készítése gondot okoz, bátran készítse el ezt a vegyes töltelékű kalácsot. Nem fog csalódni benne. A tölteléket én kókuszvirág cukorral és spekulatius fűszerkeverékkel ízesítettem, de aki nem tud ilyet beszerezni, helyettesítheti kristálycukorral és csak fahéjjal. A diót mindenképp pirítsuk meg, mert sokkal finomabb ízű lesz a töltelék. A fűszerkeverék, fahéjat, kardamomt, szegfűszeget és szerecsendió virágot tartalmaz őrölt formában. A kókuszcukor a kókuszpálma virágjának nektárjaiból készült cukorkülönlegesség. Kiváló B vitamin forrás és nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, káliumot, cinket és többféle aminosavat. Kellemes enyhén karamelles aromájú, íze lágy, meleg és karakteres. Kávé, tea, kakaó, üdítők ízesítéséhez, sütéshez – főzéshez kiválóan alkalmas. Eleve azoknál a süteményeknél ahol a karamellás íz a jellegadó, ott még jobban érvényesül az íze.
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 2 evőkanál porcukor
- csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- körülbelül 1-1 , 5 dl langyos tej
Mákos töltelék:
- 18 dkg darált mák
- 3 evőkanál kókuszvirágcukor
- 1 teáskanál spekulatius fűszerkeverék
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál narancslekvár
- 1 dl víz
Diós töltelék:
- 18 dkg darált dió
- 3 evőkanál kókuszvirágcukor
- 1 teáskanál spekulatius fűszerkeverék
- 1/2 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola
- 2 evőkanál narancslekvár
- 1 dl víz
- 1 dl rum
Továbbá:
- 1 tojás-a kenéshez
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
A diót illatosra pörköljük, majd amikor kihűlt ledaráljuk. A vizet a cukorral felfőzzük és ráöntjük a dióra. Ízesítjük, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, végül összekeverjük a lekvárral. és kihűtjük.
A vizet a cukorral felfőzzük, ráöntjük a mákra, ízesítjük és összekeverjük a lekvárral. Kihűtjük.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk és kb 30 x 50 cm – es nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyik felére a mákos, a másik felére a diós tölteléket kenjük. A rövidebb oldalánál fogva, a két oldalát a közép felé tekerjük. A rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojással és letakarva, körülbelül 30 percig kelesztjük. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!