Piskóta:
- 2 x 4 tojás
- 2 x 4 evőkanál cukor
- 2 x 4 evőkanál liszt
- 2 x 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
Krém:
- 8 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 7 evőkanál liszt
- 6 dl tej
- 4 csomag vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg vaj
- csipetnyi só
Teteje:
- 4 dl habtejszín (növényi alapú)
- tetszés szerint díszítés
A tortához a 2 x 4 tojásosból piskótát készítünk. Ehhez a 4 tojásfehérjét a 4 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgáját és homogénre keverjük. A 4 evőkanál lisztet a sütőporral szárazon átkeverjük és óvatosan beledolgozzuk a piskóta tésztájába. Egy sütőpapírral bélelt 26 centiméteres tortaformába öntsük bele a masszát és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre körülbelül 30 perc alatt. Ha megsült, hűtsük ki és vágjuk ketté. A krém hozzávalóiból a tejszín és a vaj kivételével krémet készítünk. A tojássárgáját a liszttel, a csipet sóval és a két fajta cukorral kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet feltesszük forrni egy gőz feletti edénybe jó sűrű krémet főzünk. Még melegen hozzáadjuk a vajat és teljesen kihűtjük. Amíg hűl, addig jó keményre verjük fel a 2 dl tejszínt és óvatosan keverjük bele a krémbe. A felvágott piskóta lapokat kenjük meg a kémmel. Annyit hagyjunk, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon. A kész tortát ízlés szerint díszítsük fel a 4 dl habtejszínnel, amit előzőleg felvertünk és a fantáziánk szerinti díszítő elemekkel.
Mészáros Erika receptje.