Piskótához:
- 4 tojásfehérje
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál liszt
- 1 púpos mokkáskanál sütőpor
Krémhez:
- 4 dl tej
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál kakaó
- 1 csomag csokoládé pudingpor (főzős)
- 15 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
Tetejére:
- 2,5 dl habtejszín (normálhoz 1 habfix + porcukor)
A krémhez 3 dl tejet felteszünk melegedni. A tojások sárgáját a kristálycukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, hozzákeverjük a kakaót, a pudingport, közben adagoljuk hozzá az 1 dl tejet. A meleg tejhez hozzáöntjük a pudingos masszát és sűrű krémet főzünk. Kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra kavarjuk és a kihűlt pudinghoz adjuk, sima krémmé keverjük. Hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojásfehérjét a vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral habbá verjük. Belekeverjük a sütőporos lisztet, és sütőpapírral bélelt tepsibe (20 × 25 cm) öntjük a masszát. Előmelegített sütőben 175-180°C-on 20 percig sütjük (tűpróba). Mikor kész, pár perc után kivesszük a tepsiből, lehúzzuk a sütőpapírt, és rácson kihűtjük.
Összeállítás:
A kihűlt fehér piskótára egyenletesen rákenjük a hideg pudingos krémet. (Visszatehetjük a hűtőbe.) A tejszínből kemény habot verünk (normál esetében a porcukorhoz keverjük a habfixet, és a tejszínhez adagoljuk), majd a csokoládé pudingos krém tetejére simítjuk. Mintázhatjuk, megszórhatjuk kakaóval, csokireszelékkel, -darával. 1-2 óra hűtést igényel. Éles késsel 12 szeletekre vágjuk.
Nagyon finom, ezért a nagyobb adag elkészítéséhez (24 szelethez) a mennyiségek: 25 × 35 cm méretű tepsi – 8 tojásfehérje, 8 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 evőkanál liszt, 2 mokkáskanál sütőpor – 8 dl tej, 8 tojássárgája, 4 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál kakaó, 2 csomag csokoládé pudingpor (főzős), 25 dkg margarin, 15-20 dkg porcukor – 4-5 dl tejszín (2 habfix+porcukor).
Ferencz Terézia receptje.