- 2 darab 6-6 tojásból készült 28 cm átmérőjű kerek piskóta (ez lesz a fej)
- 6 tojásból téglalap alakú piskóta, amiből majd a többi testrészt szaggatjuk ki (orr, fül).
Túrókrém:
- 75 dkg túró
- 5 dl Hulala habtejszín
- 3 csomag habfixáló
- 6 lap zselatin
- 1,5 dl víz
- 1 citrom vagy narancs leve és héja
- ízlés szerint cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Csokikrém:
- 1 csomag étcsokoládés pudingpor
- 2,5 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 20 dkg 70%-os, kandírozott narancsdarabokat tartalmazó étcsokoládé
- 5 dkg porcukor
- 3 csomag habfixáló
- 10 dkg vaj
- 5 dl Hulala habtejszín
Szemek:
- 2 db csokival bevont cukorka
Először a krémeket készítjük el. A csokikrémhez megfőzzük a pudingot a cukorral és a tejjel, a csokoládét gőz fölött a vajjal felolvasztjuk, kihűtjük. A Hulala tejszínt felverjük, és belekeverjük a habfixálót. A pudingot, a felvert tejszínt, a csokit és a porcukrot óvatosan összekeverjük, ezzel kész a csokikrém, amit 1 órahosszára hűtőbe teszünk dermedni.
A túrókrémhez a zselatint a vízzel felolvasztjuk, kihűtjük. A túrót (villával vagy krumplinyomóval) áttörjük, összekeverjük a citrom levével, héjával és a cukorral, vaníliás cukorral. A habtejszínt felverjük, óvatosan összekeverjük a túrókrémmel és zselatinnal, 2 órára hűtőbe tesszük.
Amíg a krémek hűlnek, a piskótákat is megsütjük, majd kihűtjük. A kerek (fej) részeket vízszintesen kettévágjuk, így összesen 4 lapunk lesz. A téglalap piskótából pohár segítségével kivágjuk az orr (2 lap) és fül (4-4) lapokat. A fülekből, hogy azok a fejre szépen illeszkedjenek a pohár szélével egyenként ívesre vágjuk őket . (holdacskákat vágunk ki). A túrókrémmel betöltjük a fejet, az orr részt és a füleket. A füleket hozzáragasztjuk fejhez, majd vékonyan bekenjük az egész macifejet (az oldalát is) csokikrémmel. Az orrot kívülről vékonyan túró krémmel bevonjuk, ezt követően egy fogpiszkáló segítségével berajzoljuk az orr és a száj helyét. Csillagcsőrű torta díszítőbe rakjuk a maradék csokikrémet, és megrajzoljuk a maci orrocskáját és a száját. A megmaradt túrókrémet is csillagcsőrű tortadíszítőbe helyezzük, és kipöttyözzük az maci orrát, óvatosan vigyázva az orr és a száj vonalára. A fejen kijelöljük a szemek helyét, azt is elkészítjük. A maci orrát a fejre ragasztjuk, és ezt követően csokikrémmel elkészítjük a macifejünk bundáját is. A fülek közepén túrókrémet használunk.
Tipp:
- Hogy könnyebb legyen a dolgunk, érdemes 2 csillagcsőrű díszítőt használni a kétféle krém miatt.
- A torta oldalán a díszítésnél alulról haladjunk fölfelé.
- A maradék piskóta részekből somlói galuskát készíthetünk.
- A torta tölteléke bármilyen krém lehet, sőt az orrnál és a fülek közepén használhatunk pl. karamellás krémet is.
A tortát kisfiam első születésnapjára készítettem el. Jó munkát és jó étvágyat kívánok hozzá!
Szabó-Szalai Zsuzsanna receptje.