A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál étolaj
- 150 g tejföl
- 200 ml víz
- 1 teáskanál cukor
- 2 kávéskanál só
A kenéshez:
- 15 dkg lágy vaj
A tetejére:
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
A liszthez morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az összes hozzávalót, és jól összegyúrjuk, dagasszuk. Aki nem biztos magában az élesztőt fel is futtathatja a langyos vízben, és adja hozzá a liszthez. Meleg helyre tesszük, konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A puha vajjal megkenjük. Majd bevagdossuk a tésztát, 9 négyzetre. A bevágott tészta sarkait sorban középre hajtogatjuk. Majd ha ez megvan a közepeket is további sorrendben ráhajtjuk. Az így kapott tésztakupacot 15 percig konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük. Ha letelt a 15 perc ismét kinyújtjuk, itt már nem kell megkenni ismét a vajjal. Majd újra bevagdossuk és megismételjük, a tésztakupac készítést ismét behajtogatjuk a széleket az előbbi sorrendben. És ismét letakarva hagyjuk 15 percig pihenni. Ha letelt a 15 perc ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (kb. 1,5 cm) Felvert tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk és tetszőleges nagyságúakra vágjuk. 180 °C-ra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!