A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 6 g instant élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 narancs reszelt héja
- 6 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál tej
A kalács lekenéséhez:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál tej
A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót és a szárított élesztőt. A tejet felmelegítjük, és a kakaópor kivételével a többi hozzávalókból tésztát dagasztunk. A tésztát 3 részre osztjuk úgy, hogy a világos tészta nagyobb maradjon. A másik tésztához a kakaóport tejjel elkeverjük, és a tésztába dagasztjuk. A világosabb barna tésztához 1 evőkanál kakaóport, a sötétebbhez 2 evőkanál kakaóport teszünk. A 3 cipót kétszeresére kelesztjük. A megkelt tészta cipókból 7 db pici gombócot formázunk. Összesen 21 db lesz.
A világosabb barna tésztából 20 cm-es rudakat sodrunk. A sötétebből 22 × 5 cm-eseket. A sötétbe csomagoljuk a világosabb barna rudakat. A világos tésztát is kinyújtjuk 22 × 7 cm-re, és a tésztacsomagokat egyenként belecsomagoljuk. Sütőpapírt teszünk egy 24 cm-es formába, és a tésztarudakat beletesszük. Alulra kettőt, utána hármat, majd kettőt. Ismét kelesztjük, bő 3/4 órát. A tetejét lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével. 180°C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!