- 20 dkg puha vaj
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 3 tojás
- 4 evőkanál tej
- 22,5 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 2 teáskanál sütőpor
- 10 dkg mazsola
- 3 evőkanál rum
- 75 dkg savanykás alma
- fél citrom
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 10 dkg darált mandula
A vajat 10 dkg cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A vaníliarúd belsejének felét a tojássárgákkal meg a tejjel a habos vajhoz adjuk. A lisztet a keményítővel és a sütőporral összevegyítjük, és evőkanalanként a masszához adjuk. A mazsolát forró vízben megmossuk, és a rumba áztatjuk. Az almát negyedeljük, meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A citromot meleg vízben megmossuk, héját lereszeljük, levét kipréseljük. A citromhéjat az almára szórjuk, a levét 5 dkg cukorral, a fűszerekkel és a rumos mazsolával az almához keverjük.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A sütőlemezt jól kivajazzuk, a tésztamasszát rásimítjuk, és az almás töltelékkel megkenjük. A sütő közepén 25 percig sütjük. Közben a tojásfehérjéket a maradék cukorral és a megmaradt vaníliával ízesítve kemény habbá verjük, a darált mandulát belekeverjük. A habos masszát a sütőből kivett tészta tetejére kenjük. A sütő alsó részén további 20 perc alatt készre sütjük.