Tészta:
- 4-5 db nagyobb burgonya
- 15 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- liszt (amennyit felvesz – nekem kb. 45 dkg-ot vett fel)
- só (ízlés szerint)
- 1 kiskanál cukor
- 1/2 csomag sütőpor
Töltelék:
- szilvalekvár (kemény)
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágva sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Utána beletesszük a margarint, így hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a sót, a cukrot, a sütőport és annyi lisztet, hogy egy puha, de ne ragadós tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk. Lisztezett, sík felületen kb. félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd mindegyik kiszaggatott tészta közepébe teszünk egy kis kemény lekvárt. Középen a széleit kezünkkel összecsipkedjük. Sütőpapírral bélelt 30 × 33 cm-es tepsibe rakjuk egymás mellé, de ne szorosan! A papucskák tetejét tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig sütjük, míg szép világos aranybarna nem lesz.
Tipp: Lezárt dobozban akár több napig is friss és puha marad!
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
Tündi konyha receptje.
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.