Tészta:
- 1 kg liszt
- 1 liter langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál só
- jó 2 fél marék zsír
Töltelék:
- ízlés szerint lehet lekvár, mák, stb.
Kézzel és géppel is dagaszthatjuk. Az élesztőt 2 dl langyos tejben (az 1 literből vesszük el) egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval a zsír kivételével jól kidolgozzuk, végül a zsírral tovább dagasztjuk, amíg el nem válik a tál oldalától. Jó 1/2-3/4 óráig letakarva kelesztjük (a helyiség melegétől függ). Nyújtódeszkára borítjuk, és kézzel kihúzgáljuk (nekem betakarta a 100 × 60 cm-es deszkámat), és tetszés szerint megtölthetjük amivel szeretnénk, majd a tepsibe rakva még fél órát kelesztjük. Én lekváros buktát (24 db) és egy rúd mákos bélest készítettem ebből az adagból.
Jó étvágyat hozzá!
Vinczéné Kata receptje.