Barna tészta:
- 6 tojásfehérjét
- 14 dkg porcukorral felverünk
- 1 citrom reszelt héját
- 1 csomag vaníliás cukrot
- 3 dkg kakaóport
- 8 dkg darált diót
- kevés sütőport és
- 7 dkg réteslisztet összekeverünk, majd finoman a habba forgatjuk
Előmelegített sütőben, 26 cm-es tortaformában megsütjük. Ha kihűlt, két koronggá vágjuk. Ez lesz a torta alja és a teteje.
Piskótatészta:
- 3 db 4 tojásos piskótalapot sütünk 34 × 24 cm-es tepsiben
Ha kihűlt, hosszában felszeleteljük kb. 6 cm széles csíkokra. Ha magasabb tortát szeretnénk, akkor 3 × 8 cm széles csíkokat vágjunk, de akkor még egy piskótát sütni kell, hogy kitöltse a barna lapot.
Krém:
- 4 egész tojást
- 20 dkg porcukorral sűrűsödésig verünk, majd gőz fölött tovább verjük, és kihűlésig kevergetjük
- 30 dkg vajat
- 20 dkg porcukorral
- 1 csomag vaníliás cukorral és
- kevés kakaóporral kikeverünk, majd a kettőt összekeverjük
Az alsó barna lapot a süteményes tányérra helyezzük, és vékonyan megkenjük krémmel. Egy sárga piskótacsíkot szintén megkenünk krémmel, csigává föltekerjük, és a barna lap közepére állítjuk. A többi csíkot is egyesével megkenjük, és folyamatosan körbetekerve a megkezdett középső csigát megtöltjük a tortát úgy, hogy a barna tésztát befedje. Lényeg, hogy kerek legyen. Akár le is vághatunk keveset a barna tésztából, hogy igazodjon a feltekert részhez. Elsimítjuk a tetején a krémet, majd a másik barna korong belsejét is vékonyan megkenjük, és befedjük vele a tortát. Vékonyan bevonjuk a megmaradt krémmel az egész tortát, és darált dióval körben meghintjük. Ízlés szerint lehet díszíteni.
Lehet 3 literes lábasban sütni, akkor 2 x 4 tojásból sütünk hozzá piskótát, vagy 5 literesben, akkor 3 x 4 tojásból készítjük, és 4 cm-es csíkokra vágjuk. Nagyon finom karamellkrémmel töltve is!
Jung Istvánné receptje.