A piskótához:
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 db citrom héja és leve
- 20 dkg liszt
- 4 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
A lapokhoz:
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 5 dkg zsír
- 2 evőkanál tej
- 3 evőkanál méz
- 1 csapott evőkanál fahéj
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 40 dkg finomliszt
A krémhez:
- 6 dl fekete kávé
- 8 evőkanál finomliszt
- 30 dkg vaj
- 30 dkg cukor
A tetejére:
- 20 dkg csokoládé
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál étolaj
Piskóta készítés:
A tojásfehérjéket a cukorral keményre felvertem, hozzáadtam a tojássárgákat, a citrom reszelt héját és levét és a 4 evőkanál forró vizet. Jól kidolgoztam. A lisztet a sütőporral összekevertem és a masszába óvatosan bele kevertem. Egy 22×36 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem és a tésztamasszát bele öntöttem, elsimítottam. Előmelegített sütőben aranysárgára sütöttem, 180 °C-on, 25 perc alatt.
A lapok készítése:
A hozzávalókat a liszt kivételével egy lábasba tesszük, majd a lángon felmelegítjük úgy, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Lehúzzuk a tűzről ,egy kicsit várunk vele, hogy langyosra hűljön és lisztet bele gyúrjuk. 3 darabba vágjuk. A tepsi hátoldalára sütőpapírt teszünk és a lapokat egyenként rányújtjuk. Egy lap sütés ideje 180 °C-on, 8-9 perc.
Krém készítés:
A lefőzött, kihűlt kávéval elkeverjük a cukrot,lisztet csomómentesre és sűrűre felfőzzük.Amikor kihűlt a vajjal kihabosítjuk. A piskótát ketté vágjuk.
A sütemény összeállítása:
Egy lapot a tálcára helyezünk, megkenjük az ¼ krémmel, következik a piskóta, majd krém,lap, krém, piskóta, krém
A csokoládét a vajjal, étolajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Botmixerrel csomómentesre keverjük és a süteményt bevonjuk vele. Hidegre tesszük és másnap szeleteljük.
Szabó Tünde édesanyja receptje alapján:
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!