Nagyobbik unokámról neveztem el ezt a finom sütit, mert teljes egészében én találtam ki.
Sárga piskóta:
- 4 tojás
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
Kakaós piskóta:
- 4 tojás
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg finom liszt
- 3 dkg kakaópor
- 1,5 evőkanál víz
- 1 evőkanál olaj
- fél csomag sütőpor
Krém:
- 2,5 zacskó vanília ízű pudingpor
- 7,5 dl tej
- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg teavaj
- 10 dkg margarin
- 15 dkg csoki (reszelve)
- fél dl rum
- 3 dl narancsdzsem
A sárga piskótához a tojások sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, majd a fehérjét csipet sóval felverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport és elkeverjük. A sárgákhoz felváltva adagoljuk a lisztet és a habot, majd összekeverjük. Egy 30 x 40 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát és 180°C-on, 25-30 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük. Tűpróbát végezzünk!
A kakaós laphoz a sárgákat kikeverjük a cukorral, kakaóporral, vízzel és az olajjal. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákhoz adjuk a lisztet és a habot felváltva. Egy 30*40 cm-es tepsiben sütjük ezt is, majd kihűtjük.
A krémhez a pudingporokat elkeverjük a tejben, majd sűrűre főzzük és a cukrot akkor keverjük bele, ha a tűzről levettük. Ha kihűlt kihabosítjuk a vajjal és a margarinnal, majd utána belekeverjük a csokit és a rumot.
Ha a lapok kihűltek, akkor mindkettőt két lapba vágjuk. A krémből keveset tegyünk félre a sütemény tetejére. Tegyük le az egyik barna lapot, kenjük meg a krém felével, erre jön az egyik sárga lap, rákenjük a dzsemet, másik sárga lap, ezt megkenjük a krém másik felével és befedjük a barna lappal. Tetejére rákenjük a maradék krémet és csokimázzal díszíthetjük ízlés szerint.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.