Tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- csipetnyi só
Krém:
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg cukor
- 9 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1,2 liter víz
Karamellmáz:
- 16 dkg porcukor
- 1/2 dl tejszín
- 10 dkg margarin
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk, és hűtőbe tesszük akár 1-2 órára is, mert könnyebb vele dolgozni a nyújtásnál. Olyan nagy gáztepsit használjunk (vagy egy közepes méretűt), amelynek van mélysége. A továbbiakban sütőpapíron kinyújtjuk külön-külön a tésztát két lapban. Kicsit nagyobbra, mint a tepsi alja, ugyanis sülés közben kissé összeugrik majd. A papírral együtt ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített sütőben, 180°C-on kisütjük mindkettőt, értelemszerűen külön-külön. A kinyújtott nyers lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodhat. Így is felpúposodik, de ez a tészta jellegénél fogva történik, tehát ne legyen senkinek lelkiismeret- furdalása emiatt… Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.
A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel csomómentesre keverjük. Egy nagyobb, kb. 5 literes lábasban (fazékban) 1 liter vizet forralunk, ebben felfőzzük az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját, amelyben már a 20 dkg cukrot is elkevertük. Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig. Rengeteg krém lesz belőle! Próbáljuk meg kézi habverővel elegyíteni óvatosan a habot a pudingos masszával, ugyanis telis-tele lesz az edény krémmel!
A tészta egyik lapját a tepsibe fektetjük, erre öntjük a még meleg krémet. A felső lapot karamellmázzal bevonjuk (ehelyett porcukorral is hinthető), szépen felkockázzuk, és így tesszük a tetejére, amikor már a krém kihűlt.
Karamellmáz készítése: a porcukrot világosbarnára olvasztjuk, hozzákeverjük a tejszínt és a margarint. Sűrűre főzzük és a tészta tetejére simítjuk.
Vass Lászlóné
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!