Az eper amellett hogy finom és elegáns gyümölcs, ne feledkezzünk meg a jótékony hatásától sem. A benne található vitamin és ásványi anyag tartalom miatt a legegészségesebb kora nyári csemegénk. Ha tehetjük fogyasszunk minél többet belőle, főleg a szabadom termő változatokból. Ismét egy epres sütit hozok, készítsétek el a hétvégére.
Piskóta:
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 18 dkg liszt
- 1/2 tasak sütőpor
- 5 dkg lágy vaj
- 1 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Krém:
- 4 dl tej
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 3 – 4 evőkanál cukor vagy ízlés szerint
- 10 g zselatin
- 2, 5 dl tejszín
- kb. 25 dkg eper + a díszítéshez
A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, egy kb. 35 x 28 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A piskótához, válasszuk szét a tojásokat, a sárgáját keverjük habosra a cukorral, a vajjal és a tejföllel, majd keverjük össze a sütőporral vegyített liszttel.
A fehérjét a sóval verjük habbá, 2-3 evőkanállal lazítsuk fel a masszát, a többi habbal pedig lazán forgassuk össze. A tésztát simítsuk egyenletesen a tepsibe és süssük addig amíg egy kis színt kap a teteje.
A krémhez, főzzük meg a pudingot a tejben. A zselatint keverjük el 2 ek vízzel és hagyjuk duzzadni, majd mikróban melegítsük folyósra és keverjük a forró pudingba.
A tejszínt verjük habbá, adjunk 3-4 evőkanállal a kihűlt pudinghoz és kézi mixerrel keverjük simára. A többi tejszínt és a felkockázott epret keverjük óvatosan a pudingos részhez. A megsült piskótát vágjuk ketté, az egyik lapra kenjük rá az epres krémet, majd fedjük be a másik piskótalappal és tegyük pár órára hűtőbe. Szórjuk meg porcukorral és szeleteljük fel. Ha van kedvünk díszítsük habrózsával és eperdarabokkal.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!