- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- 4 tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 1,5 kg savanykás alma
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 marék mazsola
- 1 kiskanál fahéj
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, fóliába csomagolva legalább 1 órát hűtőben pihentetjük. (Előző nap is összeállíthatjuk és másnap sütjük.) A megtisztított almát lereszeljük, a hozzávalókkal összekeverjük és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a levét elfőtte, utána lehűtjük. A tésztát megfelezzük, gáztepsi méretűre nyújtjuk, zsírpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, dióval megszórjuk. Rásimítjuk az alma tölteléket és befedjük a másik lappal. A tetejét villával megszurkáljuk,megkenjük felvert tojással és 180 °C-on, 35-40 perc alatt rózsaszínűre sütjük. A felső lapot úgy tudjuk legegyszerűbben a kívánt méretre nyújtani, hogy zsírpapírból kivágunk egy pontos tepsi méretet és ehhez igazítjuk a nyújtott tészta nagyságát. Nyújtófára tekerve könnyen ráhelyezhetjük a felső lapot.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.