Mennyország: ez az a szó, ami nekem erről a sütiről azonnal eszembe jutott, amikor megláttam a Hugs & Cookies oldalán (nézzétek meg a képeit, gyönyörű!). Kellett nekem ilyesmit észrevenni… mert még aznap beszereztem az összes hozzávalóit, nem volt kérdés egy pillanatra sem, ezt ki kellett próbálnom! 🙂
Őszintén megmondom, hogy a várakozásom talán kicsit túlzottnak bizonyult, ugyanis picit másra számítottam, de aki kedvet kap hozzá, mindenképpen próbálja ki, nem akarom elvenni a kedveteket! A keksz minősége nagyon fontos, és talán a felső csokirétegnek sem kell ennyire vastagnak lennie, szóval lehet rajta még itt-ott finomítani. Mondtam is a családomnak, hogy ez volt az első felvonása ennek a sütinek, mert bár most pontosan követtem az eredeti recept leírását, legközelebb igyekszem majd inkább kicsit a saját ízlésünkre alakítani.
A megfelelő keksz típusa mindig nagy kérdés az ilyen és ehhez hasonló sütialapokhoz, hiszen most pl. az eredeti receptben szereplő Graham cracker többnyire csak a tengerentúlon kapható, ezért helyettesítenünk kell. Nálunk, az Egyesült Királyságban az úgynevezett Digestive biscuit hasonlít leginkább hozzá, amely egy nagyon könnyű, omlós keksz, ráadásul még teljes kiőrlésű változata is van, így ez egy tényleg jó választás lehet. Otthon próbáljatok valamilyen hasonlót beszerezni, mert biztos vagyok benne, hogy a háztartási keksztől túl kemény, morzsálódós lesz a tésztája.
Kekszes alap:
- 150 g omlós vajas keksz
- 90 g cukor
- 100 g vaj
Töltelék:
- 34 dkg Philadelphia natúr krémsajt (mascarpone NEM alkalmas hozzá!)
- 70 g kakaópor
- 70 g cukor
- 1 tojás
- Kit Kat csokoládé (kb. 20 rudacska, formától is függ)
Máz:
- 28 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- fehér csokoládé
Alufóliával béleljünk ki egy kb. 20 × 20 cm-es, vagy egy annak megfelelő méretű négyszögletes formát (jó bőven, hogy túlérjen a peremén, hiszen a krém és a csokimáz is magas lesz). Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. A kekszes alap elkészítéséhez robotgépben őröljük morzsássá a kekszet, közben olvasszuk fel a vajat, majd keverjük mindhárom hozzávalót jól össze. Az így elkészült masszát nyomkodjuk a formába, és süssük kb. 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. Elektromos mixerrel keverjük ki jó alaposan a szobahőmérsékletű krémsajtot a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaóport és a tojást. Dolgozzuk ki szép simára. Ha a kekszes alap teljesen kihűlt, sorakoztassuk rá a Kit Kat csokoládékat. Ha kell, nyugodtan szabjuk méretre, helyezzük el őket a lehető legszorosabban, hogy az egész alapot sűrűn befedjék. Ezután óvatosan kanalazzuk rá a krémet és simítsuk el. Süssük 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz olvasszuk fel az étcsokoládét a vajjal, majd simítsuk a sütemény tetejére. Fehér csokoládéval díszíthetjük úgy, hogy ha felolvasztjuk, húzzunk csíkokat a tetejére, majd egy fogpiszkálóval csíkozzuk meg, és szép mintás lesz. Nekem most nem sikerült valami jól ez a minta, de legközelebb ügyesebb leszek! 😉
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.