Tészta:
- 75 dkg liszt
- 37 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 5 tojássárgája
- 1,5 dl fehérbor
Almatöltelék:
- 1,2 kg alma
- 1 evőkanál méz
- kb. 4 dl fehérbor
- 1 evőkanál cukor
- 1 rúd fahéj
- 2-3 szegfűszeg
Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1,5 dl fehérbor
Diótöltelék:
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1,5 dl fehérbor
A kindli kenéséhez:
- 1 tojás
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojás sárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára több tészta kell, mint a töltelékek közé. Amíg a töltelék készül, ezeket is hűtőben pihentetjük.
Az alma töltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, elnegyedeljük, magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, az almát félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük – levét forralt borhoz vagy teához elhasználhatjuk -, a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A mák töltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a dió tölteléket is, végül mindkettőből 5-5 evőkanálnyit a kindlihez elveszünk.
Egy kb. 20 × 30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a dió tölteléket egyenletesen rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá mák töltelék, ismét vékonyabb tészta, majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradék nagyobb tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk. Sütőben a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190°C) kb. 1 óra 20 percet sütjük. Végül deszkára borítva hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul, nem ázik el.
A kindlihez eltett tésztát belisztezett deszkán kb. 15 × 20 centis lappá nyújtjuk, 2 × 5 része vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy csíkban tölteléket halmozunk, majd végeiket egyenként kissé a töltelékre hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket felvert tojással jól megkenjük. A kindlik tetejét „megcsipkedjük”, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, közepesnél erősebb lánggal (190°C) 30 percet sütjük.
Jó tanácsok:
A flódnit nem ajánlatos teflontepsiben készíteni, mert nem sül jó át. A tésztából dupla adagot is gyúrhatunk, mert le lehet fagyasztani.