Az alaphoz:
- 3 tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál darált keksz
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 5 dkg durvára vágott pirított sótlan mogyoró
Első réteghez:
- 10 dkg nutella
A krémhez:
- 2,5 dl tej
- 3 tojássárgája
- 2 dkg vaníliás pudingpor
- 3 dkg liszt
- 5 dkg étcsokoládé
- 7,5 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
A középső réteghez:
- 1 csomag négyzet alakú háztartási keksz
- 1 dl langyos tej
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 4 dl tejszín
- 1 teáskanál habfixáló
- reszelt csokoládé
A krémhez a pudingport, a lisztet és a tojássárgáját kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve alufóliával letakarva kihűtjük. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára vágjuk. Én aprító gépbe raktam és párszor átforgattam.
A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, a mogyoró kivételével óvatosan hozzáforgatjuk a többi hozzávalót, majd sütőpapírral kibélelt 25 x 25 cm-es formába terítjük, és megszórjuk a mogyoróval. (Keveset hagyjunk a díszítéshez!)180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
Amikor kész, rácsra, vagy tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, visszahelyezzük a formába, majd megkenjük a nutellával, amit előzőleg 1 percre 750 wattra állított mikróban felmelegítünk, hogy kellően folyóssá váljon. Ha nincs ilyen négyzetes formánk, akkor készíthetjük egy 20 x 30 cm-es tepsiben is. Amikor a vaníliás krém kihűlt, hozzáadjuk a cukrot és a vajat, majd jól kihabosítjuk.
Megfelezzük a krémet és az egyik felébe belekeverjük a vízgőz fölött felolvasztott csokoládét. Végül összeállítjuk a süteményt. A nutellás tésztára egy sor langyos, vaníliás cukorral összekevert tejben megforgatott kekszet teszünk, amit megkenünk a vaníliás krémmel.
Újabb sor tejben forgatott keksz következik, amit aztán a csokis krémmel kenünk meg. A tetejére habfixálóval felvert tejszínhabot teszünk. A tejszínt felverés előtt 15-20 percre tegyük fagyasztószekrénybe, mert így jobban felverődik. A tetejét megszórjuk reszelt csokoládéval, és a félretett aprított mogyoróval. Egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a keksz kellően megpuhuljon és a sütemény szépen szeletelhetővé váljon.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából
oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!