Tészta:
- 6 db 1 cm vastagságú és 28 cm átmérőjű piskótalap (én összesen 12 tojásból készítettem)
Csokikrém:
- 4 tojássárgája
- 20 dkg jó minőségű (min. 60%-os) étcsokoládé
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Eperkrém:
- 50 dkg eper
- 6 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint cukor
- 1 csomag étkezési zselatin
Fondant:
- 60 dkg porcukor
- 2 evőkanál méz
- 70 ml víz
- 2 evőkanál étkezési zselatin
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál vaj
- mandula- vagy vaníliaaroma
- a színesekhez: étkezési színezék, alkohol és kakaó
- a nyújtáshoz + keményítő vagy porcukor
A fondant alá:
- kb. 10 dkg porcukros vaj
A cipőcskék, rózsák, fonendoszkóp stb. készítéséhez:
- sok-sok türelem
A pecséthez:
- ehető filctoll szükséges
Pár nappal a tortasütés előtt elkészítjük a fondantot. A porcukrot egy tálba átszitáljuk, mélyedést készítünk a közepébe. A zselatint a langyos vízzel elkeverjük, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, az aromát és a vajat. A keveréket a porcukorhoz öntjük és robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk, a végén hozzáadjuk a keményítőt. Színezni úgy tudunk, hogy a színezéket egy pici alkohollal elkeverjük és a masszába gyúrjuk. Minimum 1 napra hűtőbe tesszük, majd porcukros vagy keményítős átgyúrás után készíthetjük a figurákat, amiket hagyunk megszáradni.
A tortalapokat kisütjük. A csokikrémhez a tojásokat a porcukorral és a vanília cukorral kihabosítjuk, majd gőz fölött besűrítjük (nem főzzük!), kihűtjük, majd összekeverjük a szintén gőz fölött felolvasztott szobahőmérsékletű csokival. Ezt követően kihabosítjuk a vajjal. Töltésig hűtőszekrénybe tesszük.
Az eperkrémhez az epret megmossuk, felkockázzuk, a vanília és kristálycukorral felfőzzük. Langyosra hűtjük, beletesszük a zselatint, majd folyamatos keverés mellet ismét felforraljuk. Kihűtjük. A tejszínt felverjük, majd a még folyós zselatinos eperszósszal óvatosan összeforgatjuk.
A tortánkat betöltjük: egyik felét csokis, másik felét eperkrémmel. Így kétféle ízű tortát kapunk. Hűtőszekrénybe tesszük a minimum 2 órára, majd ezt követően, átkenjük porcukros vajjal, burkoljuk és dekoráljuk a tortát.
Ezt a tortát egy kedves neonatológus gyermekorvosnak készítettem ajándékba. A tortán az aprócska cipőcskék azoknak a picurka babáknak lábait szimbolizálják, akiket nap mint nap gyógyít a doktornő.
Szabó-Szalai Zsuzsanna receptje.