Tészta:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 4 evőkanál porcukor
- 1 tkeáskanál citromlé
- 1,5 dl tej
- 1,5 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája
A töltelékhez:
- 2 üveg befőtt, magozott meggy
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor vagy ízlés szerint
- 1 kiskanál őrölt fahéj
A felső tésztához:
- 2 tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál finomliszt
- 3 evőkanál darált dió
- 1 kiskanál citromlé
A sütemény tetejére:
- fél maréknyi durvára darált dió
- 2 teáskanál porcukor
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kiskanál cukrot, aztán megvárjuk, amíg az élesztő felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk. Elmorzsoljuk a vajjal, azután hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk.A 20 x 30 cm-es tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Fél órát hagyjuk kelni, addig elkészítjük a tölteléket. A leszűrt meggyet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. 2 dl meggylével elkeverjük a pudingporokat, majd hozzá öntjük a meggyhez és sűrű krémmé főzzük.Ezután kihűtjük, majd a tepsiben várakozó tésztára kenjük és egyenletesen elsimítjuk. A tojás fehérjéket a cukorral, citromlével kemény habbá verjük. A lisztet a dióval összekeverjük és a tojáshabhoz keverjük óvatosan. A diós habot a meggyre simítjuk és a darabos, cukros dióval megszórjuk. A süteményt 200 °C-ra előmelegített sütőben, a legalsó rácsra tesszük és sütni kezdjük. Körülbelül negyed óra múlva a tetejét egy alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen. A sütési idő kb egy óra.
Ha megsült, a tepsiben kihűtjük és csak utána szeleteljük.
Vass Lászlóné receptje.