Tészta:
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- só
- 60 dkg liszt
Krém:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 tojás sárgája
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 4 dl tej
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis cukorral, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk. A duplájára kelesztjük, majd lisztezett munkafelületre borítjuk. Teniszlabda nagyságú gombócokat formázunk, ezeket egyenként 10 cm hosszú rudakká sodorjuk, félbehajtjuk és összefonjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, egy tojássárgájával lekenjük, 10 percig pihentetjük, majd 180 ° C-ra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük.
Közben egy edénybe vizet teszünk, tetejére jól illeszkedő tálat teszünk, melybe az étcsokoládét, a tojássárgáját, a lisztet, a cukrozatlan kakaóport és a tejet beletesszük. Gőz felett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, a vajat, a porcukorral kikeverjük, majd a kihűlt csokikrémet egyenletesen, jó alaposan elkeverjük vele. A kihűlt tésztákat félbevágjuk, megtöltjük a krémmel és porcukorral meghintve tálaljuk.
Hajdu Beatrix receptje.