A tésztához:
- 6 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 30 ml víz
- 25 ml olaj
- 6 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál instant kávépor
A belocsoláshoz:
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál méz
A krémhez:
- 5 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 1 dl főtt feketekávé
- 25 dkg vaj
A tojások fehérjét habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot és a vizet. A sárgáját kikavarjuk az olajjal és a habhoz adjuk. A lisztet, a kakaót és a kávéport összekeverjük és a tojásos masszához adjuk.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát, 180 °C-os sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A vizet és a mézet egy edénybe tesszük, felmelegítjük, mikor a méz teljesen felolvadt, levesszük. A kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk és belocsoljuk a mézes sziruppal.
Megcsináljuk a krémet: a tojások sárgáját a cukorral kikavarjuk. A kávét felmelegítjük és pár kanállal a tojáskrémhez adunk, jól összekeverjük. Ezután levesszük a kávét és hozzáöntjük a tojáskrémet, folyamatosan kavargatjuk és lassú tűzön addig főzzük, amíg krémes állaga lesz. Majd levesszük, alufóliával letakarjuk és hagyjuk hűlni.
A vajat kikavarjuk és a kihűtött tojáskrémet lassan hozzákanalazzuk.
A félbevágott piskótát megkenjük a krémmel, majd befedjük a piskóta másik felével és a tetejét is bevonjuk vele.
A maradék krémet habzsákba tesszük és ezzel csinosítjuk. Csokoládédarabokkal is megszórhatjuk, legalább 2 órára hűtőbe tesszük, de az sem baj ha egész éjjel áll, mielőtt felvágnánk.
Forrás: KETKES